ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

“Βούρνες” Αγίου Ισιδώρου, το έθιμο συνεχίζεται στο ομώνυμο χωριό της Ρόδου

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Ισιδώρου γίνεται κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα το μοναδικό έθιμο σε όλη την Ελλάδα με την ονομασία «ΒΟΥΡΝΕΣ». Το έθιμο αυτό αρχίζει από το Μεγάλο Σάββατο και τελειώνει την Λαμπρή Δευτέρα. Συμμετέχουν σ’αυτό όλοι οι λεύτεροι του χωριού οι οποίοι πρέπει τις μέρες αυτές να τηρήσουν ορισμένους κανόνες του εθίμου.

5265_4963764931964_154995101_n

Το Μεγάλο Σάββατο οι λεύτεροι φέρνουν Κουτσούρους (μεγάλους κορμούς δέντρων) με τους οποίους θα ανάψουν τον Καλαφουνό (μεγάλη φωτιά) πριν την Ανάσταση και φτιάχνουν και κρεμούν ένα ομοίωμα του Ιούδα στην πλατεία του χωριού. Επίσης την ίδια ημέρα εκλέγουν το Συμβούλιό τους το οποίο θα είναι υπεύθυνο για το έθιμο και θα δικάσει όλους τους λεύτερους την Λαμπρή Δευτέρα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου την καμπάνα θα σημάνει αυτός που είναι νιόπαντρος.

Την Κυριακή του Πάσχα μετά την Δεύτερη Ανάσταση κάποιος που συμμετέχει τελευταία φορά στο έθιμο, επειδή πρόκειται να παντρευτεί, βάζει φωτιά στον Ιούδα.

537896_4963855494228_913221620_n

Την Λαμπρή Δευτέρα γίνεται το Δικαστήριο, που είναι και η αποκορύφωση του εθίμου. Το Προεδρείο δικάζει έναν – έναν τους συμμετέχοντες και όσοι δεν τήρησαν τουςκανόνες του εθίμου, τους επιβάλλονται χρηματικές ποινές. Ένας κανόνας ή αλλιώς υποχρέωση των λεύτερων είναι να πάνε στην Εκκλησία πού γίνεται στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, πρίν από την ανάγνωση του Ευαγγελίου. Αυτός που θα έρθει μετά το Ευαγγέλιο σημειώνεται από την μυστική αστυνομία που κανείς δεν ξέρει ποιόςείναι κι έτσι προσθέτει ακόμη μια παράβαση, εκτός του ότι βάζουν και το μανάλι μπροστά του και είναι υποχρεωμένος να πληρώσει επί τόπου κάποιο χρηματικό πρόστιμο.Επίσης όσοι θα καταγραφούν απόντες από την Θεία Λειτουργία της Δευτέρας, κάποιοι νέοι που έχουν ορισθεί από το συμβούλιο, θα πάνε στα σπίτια τους και πάνω στον αλαφάντη (καπνοδόχο) του σπιτιού τους θα τοποθετήσουν μια τσουκοπάνα (ένα ειδικό πανί ) που φανερώνει ότι ήταν απών από την Εκκλησία κι έτσι θα καταγραφεί ως παράβαση και θα τιμωρηθεί με το ανάλογο πρόστιμο. Όσοι αρνούνται να πληρώσουν τους επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών, που είναι η ΒΟΥΡΝΑ, δηλαδή τους ρίχνουν σε μία χαβούζα με νερό. Τα χρήματα που θα μαζευτούν από το έθιμο δίδονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

554766_4963933656182_573410580_n  www.allaksogolies.gr

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.